Menu Sluiten

Geschiedenis

1973

DE START

 

Toen er op een avond in 1978 twee buurmannen onder de veranda thuis een wedstrijd pingpong aan het spelen waren, kwam er de gedachte om een tafeltennisclub op te richten.

Na rondvraag bij de sportdienst bleek dat er op dat moment geen enkele club in Turnhout meer bestond. Nochtans had Turnhout een rijk verleden op het vlak van tafeltennis. Ploegen zoals Goldstar en Denef waren ronkende namen en hadden glorieuze momenten beleefd.

De twee beslisten dat ze ervoor wilden gaan en riepen een nieuwe club in het leven…

EEN NIEUWE CLUB

Om te beginnen moest hun club een naam krijgen. De oplossing? Stemat: een combinatie van de letters van de oprichters. STE van Stef Baeten, MA van Marc Hoybergs en natuurlijk de T van Turnhout. Snel wat leden ronselen en STEMAT was geboren.

Stef moest wegens beroepsomstandigheden snel afhaken, maar Marc ging zonder dralen verder. Hij zocht eerst heil in het Katholieke Sportverbond en begon met twee ploegen in competitie boven in de sporthal van het stadspark. Geen goed idee, want de uren van de competitie en trainingen konden niet altijd vrij gemaakt worden. Dus zocht en vond hij nog hetzelfde jaar een ander lokaal bij Siegers in de Zandstraat.

Een hele verbetering. Zo hadden de leden vrije uren en avonden. Op zaterdagmorgen was de ruimte vrij voor de jeugdcompetitie en kon er aan jeugdwerking worden gedaan.

Dit alles kwam ter ore van de oude garde die in het verleden ook al een balletje had geklopt en die het opnieuw in competitie wilde proberen. Maar niet alleen zij, ook hun kinderen zagen dat wel zitten. Gevolg? Drie senioren- en twee jeugdploegen. Zo werd na twee jaar dat lokaal met de twee tafels ook te klein. Bovendien had mijnheer Siegers ook nog andere plannen met zijn magazijn.

1973 - 2011

Na wat zoeken vonden ze de lokalen van wasserij De Zwaan van Willy Janssen die leeg gekomen waren. Onmiddellijk werden ze gehuurd. Maar de leden moesten wel de handen uit de mouwen steken, want als tafeltennislokaal was het eigenlijk niet geschikt. Met gebundelde krachten slaagden ze er snel in om de wasserij tot een heus tafeltennislokaal om te bouwen. Omdat de accommodatie ook op zondag ter beschikking stond, kon de club ook bij het Belgische tafeltennisverbond aansluiten.

Nieuwe lokalen, nieuwe doelen en vele trainingen zorgden onmiddellijk voor mooie resultaten. Zo mooi zelfs dat de club van vijfde provinciale doorstootte naar eerste provinciale.

In deze hogere regionen draaide de club zelfs verschillende jaren mee aan de top. Maar toen ze tweemaal nipt de promotie naar nationale miste, waren er verschillende spelers die afhaakten om andere sporten te proberen. De club zette daarom een stap terug.

Na verschillende jaren in derde provinciale moest de club opnieuw verhuizen, want de gebouwen werden verkocht. In 1993 werd er een nieuw lokaal gevonden in het sociaal centrum voor gehoorgestoorden (zaal Piramime) in de H. Consciencestraat, in het centrum van Turnhout.

De nieuwe locatie bracht ook nieuw bloed mee zodat ze opnieuw stegen naar tweede provinciale.

Maar door een leegloop van jeugd moesten ze toen opnieuw enkele stappen terugzetten. Degradatie naar derde en zelfs vierde was het resultaat.

Onder de bezieling van Dirk Boonen en Rik Hagen, de krachten van TTK Stemat en een groepje enthousiaste ex-spelers van Stemat ging in de zomer van 2011 TTK Turnhout van start in vijfde provinciale met de bedoeling een mooie jeugdwerking op te bouwen en zo snel mogelijk de top van het provinciale tafeltennis te bestormen.

NU

De nieuwe doorstart bracht helemaal of zelfs meer dan we hadden durven hopen. Na 5 titels op een rij speelt de A-ploeg sinds enkele seizoenen in Landelijke (3de nationale). Hier schrijven we geschiedenis want het hoogste wat het vroegere TTK Stemat gespeeld heeft was 1ste provinciale.

Sinds 2015 spelen we met meer dan 100 leden in nieuwe lokalen op het “FRAC” terrein. Met tal van competitieploegen, ook bij de jeugd, zijn we momenteel een bloeiende club. Anno 2023 tellen we twee ploegen in Landelijke (VTTL) en een damesploeg in de tweede afdeling – Nationaal (VTTL).